En historisk överblick av parkering
Parkeringsplatser är så pass integrerade och självklara i vår vardag att vi troligtvis inte tänker på deras ursprung eller hur de har utvecklats över tid. I det här blogginlägget tar vi därför en spännande resa genom historien och utforskar hur parkeringsplatser och parkeringssystem har uppstått och förändrats genom tiderna, från tidigt 1900-tal med häst och vagn och hela vägen fram till idag.
Från häst och vagn till motordrivna bilar
För 100 år sedan var synen av bilar ovanliga, och det ledande transportmedlet på både landsbygden och i städer var häst och vagn. När motordrivna fordon började göra sitt intåg i början av 1900-talet, en utveckling som kom att gå relativt snabbt, uppstod därför en helt ny utmaning. Städer och gator som tidigare hade anpassats för häst och vagn var plötsligt tvungna att ställa om sig till biltrafik och bilparkering. Det innebar bland annat implementering av bredare och jämnare vägar, trottoarkanter, parkeringsplatser samt parkeringsfickor.
Spolar vi fram tiden 50 år hamnar vi kring 1950-talet, där en bilboom uppstod. Efter Andra Världskriget stabiliserade sig nämligen ekonomin i västvärlden, och fler invånare hade råd att skaffa en egen bil. Det var även under detta årtionde som vi såg den första massproduktionen av bilar, där motordrivna fordon kom att symbolisera frihet och självständighet för samhällsmedborgarna.
De första parkeringsskivorna och parkeringsmätarna
Ju vanligare bilar blev i våra samhällen, desto fler problem uppstod. Det blev trångt på gator och torg, och samhällsplanerare insåg så småningom att det krävs ett organiserat system för hanteringen av parkeringsplatserna för att bland annat undvika trängsel. Där och då uppstod idén om, och införandet av, både parkeringsskivor och parkeringsmätare. Skivorna användes för att markera starttiden för parkeringen, och mätarna för betalning. Du känner igen det från dagens samhälle va? P-skiva och parkeringsautomat – still going strong!
De första parkeringsvakterna
P-skivorna och mätarna skapade någorlunda ordning i parkeringskaoset men man insåg snabbt att det även krävdes någon som kontrollerade parkeringsområdet. För att hålla koll på de parkerade bilarna uppkom det därför under 1950-talet ett helt nytt yrke i Sverige; parkeringsvakt.
Då övervakning och tillsyn av parkeringsplatser var något helt nytt fick de första parkeringsvakterna en utbildning i parkeringsregler, lagar och bötfällning. Deras uppgift var desamma som i modern tid – att se till att parkeringsbestämmelser och regler följs. Precis som idag delade de även ut böter vid behov. Deras främsta arbetsverktyg var ett anteckningsblock, en penna och (troligtvis många) böteslappar.
Fun fact: Från 1957 och fram till 1977 fanns det enbart kvinnliga parkeringsvakter, därav ordet “lapp-Lisa”.
Parkering i modern tid
För att effektivera trafikflöden används allt från sensorer och ANPR-teknik (registreringsnummerigenkänning) till dataanalys. HÄR kan du läsa mer om just ANPR, som är en av många innovativa funktioner som vi erbjuder till våra kunder.
Nutida utmaningar
Att förstå historien bakom parkering ger oss en djupare uppskattning för den bekvämlighet vi har idag. Det visar oss också att parkeringssystemet inte är statiskt, utan fortsätter att utvecklas med teknologiska framsteg och samhällets behov.
Vi har ju sett det tidigare – att förändringar i samhället innebär stora utmaningar. Så är fallet även i modern tid. Det är fortfarande trångt på gatorna, där miljöpåverkan i form av bland annat avgaser från bilar länge varit ett stort orosmoln. Många städer arbetar aktivt med denna fråga och ser bland annat till att främja kollektivtrafik och cykling som alternativ till bilåkande. Vi kan även se att elbilar och andra laddningsbara fordon blir allt vanligare.
Andra utmaningar inkluderar bland annat brist på parkeringsplatser, ekonomiska utmaningar, påverkan på handelsverksamheter, samt att säkerställa tillgänglighet för alla.
Dessutom är det ju så att desto mer teknologiskt vårt samhälle blir, desto fler innovativa funktioner behöver implementeras för att matcha efterfrågan. Just parkeringshanteringen har länge legat i lä på den teknologiska fronten.
HÄR kan du läsa mer om vårt arbete med att modernisera parkeringen för fastighetsägare, markägare, bostadsrättsföreningar, företagare och bilägare i Sverige.