Vanliga myter om parkeringsvakter
Vi ser dem dagligen på våra gator, patrullerande och till synes strykande kring våra parkerade bilar – parkeringsvakterna. Bakom den uniformerade fasaden och det i många fall allvarliga ansiktet döljer sig en yrkesgrupp som, trots sitt rykte om att vara “mood killers”, är fundamentalt inriktade på att skapa en säker och smidig trafikmiljö för alla trafikanter i vårt samhälle.
Parkeringsvakter bär på en mängd missuppfattningar som har skapat en negativ bild av deras roll. Vad är egentligen sanningen om detta yrke och de människor som dagligen arbetar för att upprätthålla ordningen på våra parkeringsplatser? I det här blogginlägget går vi igenom fem vanliga myter och missuppfattningar om parkeringsvakter.
Yrket parkeringsvakt – så kom det till
Under 1950-talet gick vårt samhälle igenom en enorm förändring när det kom till bilinnehav. Fler och fler hade råd att skaffa en egen bil, och den ökande populariteten av bilar hos gemene man medförde en mängd problem. Framförallt blev det trångt på gator och torg, men det uppstod även kaos på parkeringsområdena.
För att möta de nya utmaningarna och skapa en organiserad struktur för parkeringshanteringen introducerades både parkeringsskivor och parkeringsmätare. Skivorna användes för att markera starttiden för parkering, medan mätarna användes för betalning, vilket skapade en första nivå av ordning i parkeringskaoset.
Trots införandet av parkeringssystem insåg samhällsplanerarna att ytterligare åtgärder krävdes för att kontrollera parkeringsområdena. Under 1950-talet uppstod därför ett helt nytt yrke i Sverige: parkeringsvakten. Dessa pionjärer var de första som tilldelades uppgiften att övervaka och kontrollera parkeringsplatser.
Utbildning blev en nyckelaspekt för de första parkeringsvakterna. De lärde sig parkeringsregler, lagar och konsten att bötfällning för att kunna utföra sina arbetsuppgifter effektivt. Deras roll var densamma som dagens parkeringsvakter – att säkerställa att parkeringsbestämmelser och regler följs. I en tid då övervakning och tillsyn av parkering var en nyskapelse använde de sig av grundläggande verktyg såsom anteckningsblock, penna och böteslappar för att utföra sitt arbete.
Fun fact: Från 1957 och fram till 1977 fanns det enbart kvinnliga parkeringsvakter, därav smeknanmnet “lapp-Lisa”.
Myt 1: ”Parkeringsvakter är bara ute efter att bötfälla”
Det kan man förstås tro men att bötfälla är inte huvudsyftet för parkeringsvakter. Deras främsta uppdrag är att säkerställa att trafikregler följs av bilister för att skapa en trygg och smidig trafikmiljö. Böter är endast en konsekvens av överträdelser, och fokus ligger på trafiksäkerhet snarare än bestraffning. Genom att hålla ordning på parkeringsplatser och övervaka trafiken bidrar de till en säkrare och mer organiserad parkeringsmiljö för alla.
Myt 2: ”Parkeringsvakter vill bara göra livet surt för alla”
Parkeringsvakter utför sitt arbete enligt gällande regelverk för att skapa en trygg trafikmiljö. Målet är inte att göra livet jobbigt för andra, utan för att säkerställa att trafikregler följs för allas bästa.
Myt 3: ”Parkeringsvakter bötfäller oavsett omständigheter”
Parkeringsvakter måste ta hänsyn till olika omständigheter, och vid bland annat nödsituationer eller tekniska problem kan det leda till att vissa situationer undantas från böter. Parkeringsvakter använder sitt omdöme för att säkerställa rättvisa och flexibilitet i sitt arbete. Det handlar inte bara om att följa regelboken slaviskt, utan även att vara medveten om och anpassa sig till olika situationer för att upprätthålla en säker trafikmiljö.
Myt 4: “Parkeringsvakter bryr sig inte om felaktiga böter”
Parkeringsvakter är medvetna om att fel kan inträffa och tar överklaganden på allvar. De flesta parkeringsbolag har etablerade överklagandeprocesser, och om en böter visar sig vara felaktig kommer den vanligtvis att korrigeras.
Myt 5: “Parkeringsvakter har inget annat att göra än att böta”
Många tror att den enda uppgiften en parkeringsvakt har är att stryka kring bilar för att sätta en gul lapp på rutan vid första bästa tillfälle. Det stämmer inte. Parkeringsvakter har flera olika uppgifter. Utöver att bötfälla assisterar de trafikflödet, rapporterar skador och övervakar parkeringsplatser för att förebygga brott.
Vi är mer än parkeringsvakter
På Parkit kallar vi våra kollegor på fältet för parkeringsvärdar istället för parkeringsvakter, och det gör vi av en anledning. De finns där för att DU ska få en tillfredsställande parkeringsupplevelse. Och de svarar mer än gärna på dina frågor, och kan allt om parkeringsskyltar, regler och bilmodeller. Våga fråga något nästa gång du ser oss!