Kontrollavgifter
Parkeringsregler finns till för att säkerställa att vi har en så säker och tillgänglig miljö som möjligt på våra parkeringar. Dessa regler är inte påhittade av oss – de har fastställts för att bidra till en bättre trafikmiljö för alla, både bilister och fotgängare. I det här inlägget reder vi ut vad som gäller vid felparkeringar och vid utdelning av felparkering- samt kontrollavgifter.
Vad är skillnaden på en Felparkeringsavgift och en Kontrollavgift?
Felparkeringsavgifter lyder under en annan lag som kallas för Lag (1976:206) om felparkeringsavgift, och avser parkering på gatumark. Kontrollavgift gäller för parkering på tomtmark, och är normalt det som berör privata markägare. Generellt sett kan man säga att det bara är kommunen som utfärdar felparkeringsavgifter.
Jag har fått en kontrollavgift
Hoppsan hejsan – det är surt, vi vet. Om du har fått en kontrollavgift (parkeringsböter) beror det troligtvis på att ditt parkerade fordon inte har följt de parkeringsregler som gäller i det område där du har parkerat. Du som bilförare måste visa upp en giltig parkeringsbiljett, antingen via p-skiva, app eller parkeringsautomat. Var uppmärksam på skyltar för att hålla koll på vad som gäller i det området du parkerar i. Om du inte har en giltig biljett, eller om biljetten inte är synlig i rutan, riskerar du att få en kontrollavgift.
HÄR kan du läsa mer om parkeringsskyltar och vägmärken på parkeringsområden.
Vem utfärdar kontrollavgifter?
Parkit, och andra parkeringsbolag, ansvarar på uppdrag av mark- eller fastighetsägare för att utfärda kontrollavgifter i enlighet med lagen (1984:318) om kontrollavgifter för olaglig parkering. När ett fordon är felparkerat utfärdas en kontrollavgift av biljettkontrollanter som är anställda för att se till att parkeringsbestämmelserna följs. Vi placerar kontrollavgiften på din vindruta eller överlämnar den till dig direkt.
Finns det regler kring skyltning på parkeringsområden?
Jajamen, det gör det. Kontrollavgift får endast tas ut om förbud om parkering eller parkeringsvillkor har kommunicerats tydligt med skyltar på området. Lagen är tydlig, skyltarna måste uppfylla vägmärkesstandard. Enklare skyltar i plast och liknande är ej tillåtna. Om du anser att skyltningen varit otydlig eller bristfällig kan du kontakta rådande parkeringsbolag (som ska vara synlig på parkeringsskyltar samt kontrollavgiften).
Min kontrollavgift är felaktig
Om du får du en kontrollavgift som du anser är felaktig ska du så snart som möjligt kontakta den som utfärdat parkeringsavgiften eller kontrollavgiften, vilket vanligtvis är ett parkeringsbolag eller markägaren.
Vad händer om jag inte betalar min felparkerings- eller kontrollavgift?
Det är inte i sig straffbart att vägra betala en felparkeringsavgift. Ifall du vägrar betala en sådan avgift, får du istället ett åläggande att betala. Om inte det följs så lämnas betalningskravet över till Kronofogdemyndigheten som driver in fordran, förutsatt att felparkeringsavgiften inte är överklagad eller pausad. Kom ihåg att du alltid ska ta kontakt med rådande parkeringsbolag eller markägare direkt om du anser att avgiften är felaktig.
Vad skiljer Parkits kontrollavgifter mot andra parkeringsbolag?
Det är aldrig roligt att få böter, särskilt inte när man “bara skulle göra ett snabbt ärende…”. Oavsett anledning finns det regler på parkeringsplatser som måste följas, och det är parkeringsbolagen alternativt markägaren som ser till att dessa regler följs. Om du har fått ett kontrollavgift från Parkit kommer du se att våra böteslappar är rosa (till skillnad från de vanligtvis gula). Det beror dels på att vi vill synliggöra vårt varumärke men även tydliggöra att delar av våra kontrollavgifter går till välgörenhet. HÄR kan du läsa mer om vårt donationsarbete.